sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Rustiikkituvalla tapahtuu

Hei taas pitkästä aikaa täältä Rustiikkituvan pajalta!

Pajalla on oltu niin tohkeissaan ja työn touhussa, ettei tänne blogiinkaan ole hetkeen tekstejä ehditty kirjoitella. Mutta kuvia olen päivitellyt tuonne Facen puolelle tasaiseen tahtiin. Kuppia, kippoa ja koristeita sekä kaikkea niiden väliltä on syntynyt.

Nyt kerron täällä mukavasta materiaalista, jota käytön itse paljon koriste-esineissä. PAPERISAVI!
Nimensä mukaisesti se todellakin sisältää sekä paperia, että savea. Itse käytän reilun 1/4 paperikuitua 3/4 savea. Joskus 1/3 paperia ja 2/3 savea.
Paperiksi käy ihan mikä tahansa paperi, vessapaperista sanomalehteen.
Viimeisen erän tein Ilkka-lehdestä 😆.

Paperi täytyy silputa pieniksi suikakeiksi likoontumaan isoon määrään vettä. Mitä pienemmäksi sen jaksaa kuivana pilputa, sitä vähemmällä pääsee myöhemmin valmistusprosessissa. Paperisuikaleiden pehmennyttyä mielellään yö yli ämpärissä on aika työstää ne aivan pieneksi kuiduksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Itselläni on sauvasekoitin pajakäyttöön. Sinne vain rohkeasti paperivesivelliin sekoitin ha antaa palaa viitisen minuuttia. Sitten vetistä velliä kauhotaan vaikkapa siivilään valumaan ja lopuksi puristellaan ihan käsin ylimääräinen vesi pois massasta.
Nyt paperiosuus hommasta on valmis.

Savi:
Siihen käy mikä tahansa savi, matalapoltto tai korkeapoltto. Olen tehnyt sekä tuoreeseen saveen, sekä ilnakuivattuun, jauhettuun saveen. Edellisen erän tein tuoreeseen saveen. Kaulin saven ohuiksi levyiksi jotka ladoin pällekkäin ohut paperikuitu kerros välissään. Ja aloin taputtelemaan, kääntämään ja vääntämään massoja yhteen. 

Reilusti nyrkillä paasaten, kuin voitaikinaa tehden. Prosessin jälkeen massa näyttää tältä:


Sitten vain työstämään. Itse käytän paperisavea keveyttä tarviseviin töihin. Ripustettaviin yms. Poltto tapahtuu savimassan mukaisesti, tämä massa 980-1050 astetta. Tila pitää olla hyvin tuulettuva, sillä paperin palaessa massasta syntyy käryä.
Massan voi toki vain ilmakuivata, jos ei tahdo polttoa. Se kuivaa kuten askartelumassat ja voidaan maalata käyttöen esim. akryylivärejä.

Alla kuvia joistain paperisavitöistäni:Järjestämme kurssi yhdessä MarikaKK:n kanssa huhtikuun lopulla, tervetuloa mukaan! KliksEi kommentteja:

Lähetä kommentti